CAC VÝSTAVA VALTICE 2008 OČIMA ROZHODČÍHO

Nejprve bych rád poděkoval Bobtail clubu za pozvání, byli jsme skvěle přijati a bylo o nás výborně postaráno. Především Karolina s manželem nás doprovázeli od samého příjezdu až do odjezdu na letiště, kdy jsem v pět hodin ráno čekal na taxi, které nedorazilo. Spolu s Richardem Bakerem jsme měli možnost navštívit Prahu s jejími historickými monumenty, bohužel jsem nemohl zůstat déle díky pracovním povinnostem, ale i přesto to bylo velice obohacující.

Co se týče výstavy, kterou jsem posuzoval v neděli, shledal jsem znamenitou kvalitu psů s mnoha dobrými jedinci. Jsou to bobtailové převážně bez přehnaně vyumělkované výstavní úpravy s dobrou kvalitou srsti a s dobrým pohybem. Neváhal jsem penalizovat některé psy, kteří měli jemnou, pro rasu netypickou srst. Tři psi se mi obzvláště líbili.

Jako první fena ve třídě mladých ZOTTELS ONCE UPON A TIME, která působila velice “žensky“, je ideálního vzrůstu, se srstí a barvou na svůj věk dobře vyvinutou a velkou lehkostí v pohybu.

Můj nejlepší pes ZOTTELS MY NAME IS BOND je úžasný, mohutný pes s velkou lebkou a rovněž velmi dobrého pohybu.

A nakonec můj BOB, fena ze třídy šampionů ENCHANT X PIECE OF LUCK, která je, dle mého názoru, na vrcholu své kondice, skvělého výrazu, velmi dobře a bez přehnání výstavně upravena a pro mne perfektní kvality a barvy srsti. Prostě fena dne.

Nicméně jsem si všiml, že část psů ztratila dobrou horní hřbetní linii, což je důležitý a pro rasu velice charakteristický bod standardu. Je důležité si zachovat tuto zvláštnost. Celkově jsem věnoval zvláštní pozornost kvalitě srsti. Ta je důležitá pro všechny pastevce, vzhledem k tomu, že mají mít nepromokavý kožich. Bohužel se setkáváme s jemným chlupem, kteý není rozhodčími penalizován, což je politováníhodné. Druhý bod, kterému jsem věnoval pozornost, byl pohyb. Pro mne není dobrý pohyb pouze souměrný, ale i prostorný pohyb, který umožňuje psovi zvládat velké vzdálenosti a šetřit mu přitom síly. Je třeba si připomenout, že původní poslání bobtaila byl všestranně využitelný ovčácký pes s takovými genetickými vlastnostmi, které mu každý den umožňovaly uběhnout mnoho kilometrů, jak se po něm tenkrát požadovalo nebo se využíval jako hlídač stád.

           Didier Bongibault                                                                                       (překlad Karolina Morrison)

 13valtice2008b

                                                         Ch. ENCHANT X-PIECE OF LUCK

Vítěz Valtic 2008

Automatický překladač

Důležitá upozornění

Upozornění pro zájemce o štěňata bobtailu‼️ Při výběru se ujistěte, že štěnata jsou z chovatelské stanice FCI. Existuje stále více organizací, které vydávají své "průkazy původu". Tyto PP však nejsou FCI a štěně z takového chovu je pro nás stejné jako bezpapírové. Příkladem jsou organizace UCI nebo INTERNATIONALER RASSEHUNDE VERBAND E.V. 
Národní a Mezinárodní VÝSTAVY PSŮ NA ROK 2024 ZDE 

Klubová inzerce

ŠTĚŇATA



OSTATNÍ



BOBTAIL V NOUZI