Klubová výstava  Valtice 2009 očima rozhodčího

Pozvání k posuzování klubové výstavy je vždy poctou pro rozhodčího daného plemene. Cítil jsem se privilegovaný, když jsem byl požádán posuzovat klubovou výstavu staroanglických ovčáků ve Valticích. Prostory  ve Valtickém Zámku, situované  v oblasti známé malebnou krajinou a vinařstvím, jsou perfektním místem pro psí výstavu. Nádherný zámek ze 17. století, který je součástí Unescem chráněných kulturních památek, s rozlehlými zahradami poskytuje překrásné prostředí. Cítil jsem se jako na opravdovém “víkendu“.
Výstavní výbor vedený Renatou Kňákalovou se postaral o hladký průběh výstavy. Večer před výstavou, kdy jsme byli spolu s kolegou rozhodčím Rayem Owenem a jeho manželkou Angelou přivítáni v místní restauraci, jsme se dozvěděli, že klub se rozhodl uspořádat obě výstavy v jeden den. Já jsem posuzoval dopoledne a Ray byl sjednán na odpoledne. Renata a její tým připravili nádherný velký výstavní kruh. Vystavovatelé ze 6 zemí přihlásili na klubovou výstavu 32 psů. Stany kolem výstavního kruhu vytvořily příjemnou atmosféru. Prostředí staroanglických ovčáků je velmi mezinárodní a to utužuje plemeno.
Můj celkový dojem z předvedených psů byl výborný. Mnoha psům jsem mohl udělit ocenění výborný. Stupeň ´výborný´znamená v FCI systému, že pes je představitel plemene blízký standardu plemene, jenž má kvality šampiona. Když vezmeme tento systém vážně, pak ocenění VD je stále velmi dobrý jedinec plemene, krásný a respektu hodný staroanglický ovčák. S potěšením jsem zadal výbornou 19 psům, 3 psům jsem zadal velmi dobrou a jednomu psovi dobrou. Ostatní byli předvedeni ve třídách štěňat a obdrželi velmi nadějnou. Několik psů se bohužel nedostavilo.
Prostorný kruh, na rozdíl od posuzování v malých kruzích,  mi dal možnost důkladněji prověřit pohyb. Staroanglický ovčák je plemeno, které by i v dnešní době psí nezaměstnanosti mělo lehce zvládnout denní práci. Tato ladná silueta v kombinaci se specifickými charakteristikami dávají plemeni jedinečný tvar. Moji vítězové byli všichni top třída OES (Staroanglický ovčák), jenž může vyhrávat v celé Evropě. Všeobecně řečeno je třeba zlepšit  úhlení. Spolu s předním úhlením je samozřejmě spjata délka krku pro celkovou vyrovnanost. Bodem ke zvážení je i hřbetní linie. Někteří psi měli velmi pěkně stoupající hřbetní linii, někteří slabší a pouze u pár jedinců už byla téměř rovná. Srst byla všeobecně v pořádku a pěkné barvy. Téměř všichni psi byli správně učesáni. Jen velmi málo potřebovalo věnovat větší pozornost péči o srst a bylo předvedeno špinavých. Pouze několik psů mělo na můj vkus přehnanou úpravu. Povahy byly milé a klidné.
Uznání  všem vystavovatelům a jejich sportovnímu duchu. Všichni udělali maximum pro nejlepší předvedení svých psů a přijali posudky s respektem.
Děkuji vystavovatelům, klubu, Renatě a jejímu týmu za nádhernou výstavu a víkend. Už se těším na rok 2011, kdy se Euro show přesune do Valtic.
                                          Mark Wibier                                                                 (překlad Karolina Morrison)

14valtice2009

       Ch.YOUANDI MADEMOISELLE CHANEL                      ARISTON BAMBINI DI PRAGA

          CAC, Nejlepší fena, BOB                                            CAJC, Nejlepší mladý, Res.BOB

Automatický překladač

Důležitá upozornění

Upozornění pro zájemce o štěňata bobtailu‼️ Při výběru se ujistěte, že štěnata jsou z chovatelské stanice FCI. Existuje stále více organizací, které vydávají své "průkazy původu". Tyto PP však nejsou FCI a štěně z takového chovu je pro nás stejné jako bezpapírové. Příkladem jsou organizace UCI nebo INTERNATIONALER RASSEHUNDE VERBAND E.V. 
Národní a Mezinárodní VÝSTAVY PSŮ NA ROK 2024 ZDE 

Klubová inzerce

ŠTĚŇATA



OSTATNÍ



BOBTAIL V NOUZI